Pages

coretan 44: festival teater ORANG perak...

bermulanya coretan 44..

Festival Teater Perak 09 a.k.a FTP 09 telah melabuhkan tirai minggu lepas. Tronoh Theater Shop (TTS) membawakan teater Jebat hasil karya Hatta Azad Khan yang pernah kukatakan satu karya yang membosankan, jika pementasannya tidak kena dengan pengolahan yang dibuat oleh pengarah. Namun skrip itu ku akui mempunyai kekuatan yang tersendiri. Dan pengolahan pengarah berwibawa kami berjaya menjadikan karya itu jauh lebih menarik. Dan keputusannya kami dapat tempat ketiga. Dan aku secara sendiri tidak berpuas hati dengan keputusan itu. Kekalahan kami tidak langsung bertunjangkan keadilan. Keputusan yang dibuat pihak juri dipengaruhi beberapa faktor busuk. Bertemakan anak perak, makan-makan dan yang sewaktu dengannya. Selain itu terlalu banyak isu yang boleh dibangkitkan berkaitan kawanan-kawanan tempat pertama dan kedua. Isu-isu yang secara tiba-tiba mampu mempersilakan kawanan-kawanan tersebut untuk ditarik kelayakan mereka untuk memenangi apa saja anugerah dan tempat. Namun maaflah kerana tidak rajin untuk aku coretkan isu-isu tersebut disini. Jika benar mahu tahu, pesanan sulit saja aku kemudian. Nasib sama bagi Tok Janggut. Monolog yang dipertandingkan oleh Doc Shark, cikgu teater aku. Yang akhirnya di 'disqualified' atas alasan mementaskan monodrama...bukan monolog. Satu lagi isu timbul disini. Dan satu lagi kemalasan timbul untuk aku jelaskan. Biarlah ia disitu.

Surat bantahan sudah dibuat. Tunggu saja keputusan nanti. Doa saja moga keadilan tetap akan menang. Sudahlah, kita tunggu saja. Nanti. Dan terus tunggu.

Terima kasih buat semua TTS-ian. Aku sayang kamu. Sungguh. Aku benar sayang kamu.

Yang benar,
cairellneezarm

(coretan komputer tidak perlu ditandatangan)berakhirnya coretan 44...

::disklemer::

Segala coretan yang dimuatkan dalam laman 'corat coret kehidupan' ini adalah hasil tulisan Khairil Nizam Bin Mohamad Darus. Sebarang jenis ambilan dan adaptasi dari laman ini perlulah dengan kebenaran. Beliau menulis berdasarkan pemikiran, pengetahuan dan pengalaman sendiri tanpa berniat untuk menyinggung atau mempersendakan sesiapa. Sekiranya ada yang tidak senang dengan apa yang disampaikan, harap dimaafkan. Semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan Allah S.W.T.