Pages

coretan 72: 31 Oct 2009 vs 31 Oct 2000

bermulanya coretan 72...

31 Okt 2000

Masih jelas dalam ingatan aku, Hari Sukan Sekolah Sek.Keb.Datuk Akhir Zaman yang berlangsung tika itu. Sebagai Ketua Pengawas Sekolah, dan juga Ketua Rumah Sukan Hijau, aku memikul tanggungjawab yang besar dalam kejohanan kali ini. Meskipun aku bukan seorang atlet yang hebat, tapi aku perlu berkhidmat dalam proses pengurusan majlis besar ini. Ini juga merupakan kali terakhir aku akan menyertai kejohanan sukan sekolah rendah memandangkan aku sudah berada di Tahun 6, iaitu tahun terakhir di sekolah tersebut.

Sebenarnya, bermula Tahun 1 hingga Tahun 5, aku adalah ahli Rumah Sukan Merah yang mana antara rumah sukan terhebat di sekolah. Hampir saban tahun Rumah Merah memenangi Kejohanan Sukan di sekolahku. Namun, atas alasan Rumah Hijau memerlukan seseorang yang boleh diharapkan untuk mengetuai kumpulan tersebut, aku ditukarkan ke Rumah Hijau dan terus dilantik sebagai Ketua tanpa kerelaanku sendiri. Aku lalu menerima tanggungjawab yang diberikan dengan berat hati.

Tiba pada hari kejohanan, seperti yang dijangka, Rumah Merah sekali lagi menjadi Johan Keseluruhan. Pada mulanya, aku dapat menerima keputusan dengan tenang memandangkan keputusan tersebut sudah kujangka walaupun hati aku benarnya sedikit terguris dan sedih. Namun begitu, hatiku mula sakit, dan marahku mula menyala apabila dicabar, diejek dan ditertawakan oleh beberapa orang pelajar Rumah Merah yang sengaja ingin mencetuskan kemarahanku. Mereka menolak-nolak mukaku dengan piala kejohanan sambil mengeluarkan kata-kata ejekan yang tidak sedap didengar oleh telinga. Bagaikan mereka adalah penyumbang utama kemenangan itu, sedangkan apa yang aku tahu, mereka tidak lebih dari tukang sorak yang tidak memberi manfaat yang besar kepada kumpulan.

Pada mulanya aku masih mampu bersabar, namun setelah beberapa lama diperlakukan sebegitu, aku mula melawan dan menentang. Aku yang dari tadinya duduk diam, bangun dan terus menerpa ke arah salah seorang pelajar tadi hingga dia terbaring di atas tanah sambil tangannya masih memegang piala tadi. Aku yang bagaikan dirasuk hantu, terus melepaskan beberapa pukulan dan tumbukan di kepalanya. Namun belum sempat kemarahanku reda, aku ditarik oleh seorang pakcik tukang sapu yang kebetulan ada berhampiran. Aku ditenangkan olehnya dan kemudian aku pun berlalu pergi dari situ menuju ke telefon awam untuk menelefon ayahku bagi menjemputku pulang ke rumah.

Mulai dari hari itu, aku terus mengisytiharkan 31 Okt sebagai hari paling kubenci. Kenangan pahit itu akan terus tersemat di hati. Meskipun ianya hanyalah perkara kecil, namun aku tidak dapat menahan apabila maruahku diinjak-injak oleh orang lain. Pantang bagiku diperlakukan sebegitu. Aku ingat lagi, ada aku tuliskan perihal ini di almari baju rumah lamaku. Ayatnya masih ku ingat lagi,

"31 Oktober 2000: Hari paling menyedihkan, hari paling kubenci..."

Tapi aku tak pasti samada ianya masih ada atau tidak. Kerna rumah itu sudah lama kutinggalkan dan didiami orang lain kini.

...INTERVAL...

31 Okt 2009

9 tahun kemudian, pada tarikh yang sama. Aku dan 7 orang Geng Pandan Mewah(GePaM) yang lain telah berkelah di Hutan Rekreasi Sg. Gabai, Hulu Langat. Perjalanan dari rumah sewa kami di Pandan Mewah hanya mengambil masa kurang lebih 40 minit sahaja. Sebuah kereta dan 4 buah motor terlibat dalam aktiviti kali ini.

Rancangan asal mahu bertolak awal, jam 8 pagi. Namun rahmat Allah yang turun di pagi harinya, menolak masa perjalanan sehingga jam 11 pagi kurang lebih. Setelah membuat persiapan, seperti masak hotdog, nugget, dan membuat inti sandwich, kami pun bertolak.Engineering Chef at work! Rancangan memasak tanpa mandi...hahah~

Setelah tiba disana, kami terpaksa menaiki tangga ala-ala batu caves untuk sampai ke level teratas air terjun tersebut. Satu kesilapan yang dibuat sebelum mendaki adalah:- kami tidak makan terlebih dahulu walaupun hari sudah tengahari. Maka apabila tiba di atas, ada di antara kami yang hampir pitam.

[Bertolak pergi...]


[Ketibaan...]


[Kegembiraan jelas terpancar pada mula perjalanan...]


[Berusaha!]


[Sampai juga akhirnya...keletihan dan kemengahan...]


Lalu setelah makan dan berehat beberapa lama sambil mencuci mata, kami pun turun ke air. Kami pun menyelam, berenang, menerima urutan ogawa air terjun, melakukan kuak lentang, terjun katak, balik kuang, meluncur atas batu, menolak saudara Jaws ke arah batu, tergolek dan sakit, mengambil gambar, mengambil gambar awek tanpa pengetahuan beliau dan melakukan berbagai lagi aktiviti di sana.

[Sesi berehat sambil mencuci mata]


[Sesi mandi sambil bergambar]


[Sesi mandi sambil bergambar lagi]


[Sesi balik kuang dan terjun tiruk]


[Sesi mengisi perut]


[Sesi meluncur menggunakan dada]


[Sesi....erm,rafi tolong terangkan...hahah~]


[Sesi menolak saudara Jaws ke arah batu]


Setelah beberapa lama dan hari hampir hujan, kami pun berkemas dan berjalan pulang. Meskipun keletihan, namun kami tetap gembira kerana rancangan kami untuk berkelah telah berjaya. Mungkin kami akan ketempat lain pula selepas ini. Ada cadangan?

[Sesi menurun tangga berangkat pulang]


[Sesi bergambar di papan tanda]


Setelah berakhir sesi berkelah ini, aku tiada apa-apa perasaan benci pada tarikh 31 Oct lagi. Hanya neutral. Ya, neutral.berakhirnya coreta 72...

::disklemer::

Segala coretan yang dimuatkan dalam laman 'corat coret kehidupan' ini adalah hasil tulisan Khairil Nizam Bin Mohamad Darus. Sebarang jenis ambilan dan adaptasi dari laman ini perlulah dengan kebenaran. Beliau menulis berdasarkan pemikiran, pengetahuan dan pengalaman sendiri tanpa berniat untuk menyinggung atau mempersendakan sesiapa. Sekiranya ada yang tidak senang dengan apa yang disampaikan, harap dimaafkan. Semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan Allah S.W.T.