Pages

coretan 71: 7 kamu, 1 aku...

Bermulanya coretan 71…

Aku kini dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur dari UTP. Duduk di kerusi bernombor 13B (Aisle), koc X2, tren komuter menuju ke Sentral KL dari Batu Gajah dengan masa pelepasan jam 1338, dan tiket berharga RM22 kelas 2. Tiada siapa duduk disebelahku tika ini. Hanya aku seorang. Tidak berteman.

Hati aku benarnya masih sedih. Masih pilu bila mengenangkan perpisahan yang terpaksa dilalui antara aku dan beberapa orang teman-temanku, atau lebih benar aku katakan, sahabat-sahabatku – iaitu Nuar, Din, Aini, Zye, Pojan, Izzi & Helhal. Mereka adalah abang dan kakak ku dalam TTS. Tidak lama lagi mereka akan menamatkan pengajian di UTP. Terus, meninggalkan aku dan teman-teman TTS yang lain dengan seribu kenangan manis yang tak kan dapat kulupakan. Gelak tawa, gurau senda, sedih hiba & susah senang yang kami lalui terlalu berharga untuk dilupakan.

Saat mereka pergi, separuh dari semangatku mereka bawa bersama. Mereka terlalu berharga buatku. Terlalu istimewa dalam sejarah hidupku. Manusia-manusia ini sentiasa ada walau dalam apa situasi yang aku lalui. Tika aku susah mahupun senang. Mereka selalu ada buat peneman, buat penenang.

Aku tidak berniat mencoretkan perihal tiap dari mereka melalu bola mata ku. Kerna bagiku biarlah itu menjadi rahasia dalam diariku. Mungkin aku hanya coretkan bait-bait yang ingin kuluah tapi tak sampai sebelum ini disini…

Buat semua, aku mohon maaf atas segala salah silap/kutukan/umpatan mahupun carutan yang pernah terlepas dari bibir nakal aku ni. Ketahuilah bahawa tiap satu daripadanya tidak pernah bermakna. Kiranya ada yang pernah mengusik hati, maka maafkanlah aku. Sesungguhnya aku hanya manusia biasa yang tidak pernah lepas dari melakukan kesilapan.

Terima kasih kerana telah hadir menyerikan hari-hari ku, membantu menenangkan dalam kesibukanku, memberiku kekuatan dalam lemahku, memberiku suara dalam sepiku dan memberiku teman dalam sendiriku.

Perkenalan dan persahabatan yang tercipta bersama tiap seorang dari kamu adalah satu anugerah Allah yang paling bermakna dalam hidupku. Moga anugerah-Nya ini sentiasa dibawah limpahan rahmat dan kurnia-Nya. Aku tidak pernah mengharapkan yang lain selain persahabatan ini kekal hingga ke akhir hayat.

Jika pada satu hari aku ‘kononnya’ melupakan dirimu, maka janganlah maafkan aku sehingga aku mengingati kamu kembali. Dan aku benarkan kamu untuk memberikan tamparan yang paling kuat di pipiku ini sebagai penghukum kealpaanku yang tidak boleh diterima akal itu.

Sekali lagi, terima kasih diatas segala jasa dan pengorbanan kalian. Ingatlah bahawa persahabatan kita tidak kan terhenti disini. Benarkanlah ia berterusan buat selamanya meski di dunia yang selepasnya nanti. Terima kasih sahabat…


wajah-wajah kesayangan...

izzi


zye


ad


din


nuar


pojan


helhal


berakhirnya coretan 71…

::disklemer::

Segala coretan yang dimuatkan dalam laman 'corat coret kehidupan' ini adalah hasil tulisan Khairil Nizam Bin Mohamad Darus. Sebarang jenis ambilan dan adaptasi dari laman ini perlulah dengan kebenaran. Beliau menulis berdasarkan pemikiran, pengetahuan dan pengalaman sendiri tanpa berniat untuk menyinggung atau mempersendakan sesiapa. Sekiranya ada yang tidak senang dengan apa yang disampaikan, harap dimaafkan. Semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan Allah S.W.T.