Pages

coretan 38: larian pertama jebat...

bermulanya coretan 38...

hari ni dah 3 mei. 2 mei dah melabuhkan tirai 2 jam 57 min yang lalu. ini bermakna larian pertama teater 'JEBAT' dah berlalu. begitu juga dengan cubaan pertama monolog 'TOK JANGGUT'. aku dah ngantuk. tapi nak tulis jugak.

secara persendirian...skrip JEBAT tak best.sila tekankan SKRIP. sorilah Hatta. err...Azad. err...Khan. aku tak tau nak panggil kau apa sebenarnya. skrip kau memBOSANkan sekali. dan tajuk itu juga seperti tidak menggambarkan apa yang diceritakan. menyetujui komen seorang penonton...

"ini cerita Jebat ke, cerita orang kampung..."

maaf jika terasa. ahh, aku peduli apa. kau bukan baca blog aku pun. aku rasa la. dan mungkin pendapat aku salah. tapi suka hati aku lah. pendapat aku.

namun bagitu TTS mampu menjadikannya sedikit menarik. hasil pengolahan dan pengarahan Dr.Shark. dan pembawakan watak oleh pelakon-pelakon. juga kerjasama technical person. so jadilah best sikit cerita ni.

untuk persembahan tadi. aku bagi 3.5/5. memandangkan aku berada di backstage sepanjang persembahan, jadi aku tidak dapat menonton secara terus. jadi penilaian aku lebih berdasarkan variasi tone dialog para pelakon yang aku dengar. sebab aku percaya, sebaik mana dialog mereka dilontarkan, sebaik itu lakonan yang dipaparkan. itu hipotesis aku. kerana dialog dan lakonan datang seiring. namun lain orang lainlah fikirnya.

komen dan cemuhan biasa yang diterima
  • watak hidup mati
  • tenaga atas bawah
  • technical turun naik
itu saja. tak perlu elaborate panjang-panjang. ini bukan tazkirah. semuanya boleh diperbaiki. selain itu banyak lagi lubang-lubang yang boleh dittimbus. lohong-lohong yang boleh disumbat. serta mulut-mulut yang boleh ditutup. ghetow~~ (gitu)

malam ini nanti malam kedua. tadi malam pertama. menarik, tapi kurang nikmat. pastikan malam kedua lebih nikmat. berikan lebih tenaga. dan usaha sehabis baik. hingga klimaks. jangan menyia-nyiakan peluang yang ada. maka, berseronoklah! wee~~

pendapat aku lagi. aku rasa TOK JANGGUT best. itupun penilaian berdasarkan telinga saja. bagi aku ianya lebih menarik dan well structured. jalan ceritanya lebih jelas dan tersusun. jadi lebih mudah untuk difahami. sembilan watak yang dipegang oleh seorang individu yang sudah berpuluh tahun dalam padang teater. susah untuk jadi tidak menarik. ini bukan kipas buntut. cuma hanya pandangan personal. sila jangan salah interpretasi.

akhir kata, aku berpuas hati dengan watak aku. dan aku rasa aku orang yang paling rilek sekali dalam pementasan kali ini. jangan jeles ye. hahaha

terima kasih kepada semua yang hadir. especially aji. really appreciate it. (^_^)

ahh, mengantuk macam haram! tapi nak tulis post lagi lepas ni. teruskan membaca!

berakhirnya coretan 37...

coretan 37: show...show...show...

bermulanya coretan 37...


its SHOWDOWN!
eh, its SHOW TIME!

TRONOH THEATER SHOP
(TTS)
mempersembahkan

teater
'JEBAT'

&

monolog
'TOK JANGGUT'
oleh Dr.Shark

pada
2 & 3 Mei 2009

jam
830 malam

di
MPH,
UTP

dengan tiket berharga
RM5
dijual di luar dewan pada hari persembahan.


Kalau anda berasa bosan macam haram, datanglah untuk menonton. Kalau tak haram pun boleh datang jugak. Hiburkan diri anda dengan sesuatu yang lain dari biasanya.

Teater ini akan dipertandingkan di Festival Teater Perak (FTP) 09 yang akan berlangsung pada awal bulan Jun 2009 di Taman Budaya Ipoh. Anda juga dijemput hadir pada tika itu bagi memberi sokongan. Terima kasih dalam advance.

berakhirnya ciritan 37... eh,coretan...

::disklemer::

Segala coretan yang dimuatkan dalam laman 'corat coret kehidupan' ini adalah hasil tulisan Khairil Nizam Bin Mohamad Darus. Sebarang jenis ambilan dan adaptasi dari laman ini perlulah dengan kebenaran. Beliau menulis berdasarkan pemikiran, pengetahuan dan pengalaman sendiri tanpa berniat untuk menyinggung atau mempersendakan sesiapa. Sekiranya ada yang tidak senang dengan apa yang disampaikan, harap dimaafkan. Semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan Allah S.W.T.