Pages

Coretan 75: teknik berpisah secara aman...

bermulanya coretan 75...

Artikel ni aku copy paste dari www.gua.com.my...so kredit tuk diorang...sangat berguna untuk orang-orang yang memerlukan tips berpisah...macam aku! hahah~

5 Mac 2008

NOTA: GUA tidak bertanggungjawab jika teknik yang dicadangkan ini tidak berjaya menghasilkan keputusan yang diharapkan. Pastikan pasangan anda tidak membawa objek-objek yang merbahaya atau sedang meminum air panas yang mungkin mencederakan diri anda atau dirinya ketika mesej perpisahan itu disampaikan. GUA mengucapkan selamat berjaya dan kuatkan semangat anda dalam memilih arah masing-masing yang bertentangan.

Tidak ada masa yang sesuai untuk pasangan berpisah. Yang baru declare seminggu atau yang sudah berpuluh tahun bersama, serupa saja sukarnya. Begitu ramai yang stay in a relationship walaupun sudah tidak bertenaga dan bermaya hanya kerana tidak mahu memulakan bicara tentang perpisahan. Tiada siapa yang ingin berpisah tetapi jika sudah tiada keserasian, lagi ditunggu lama lagi tidak wajar. Bak kata James Morrison, “no point trying when the pieces don’t fit anymore”, jadi kenapa perlu mencuba lagi. Bukan bercinta sahaja memerlukan kemahiran, berpisah juga perlu tahu tekniknya agar tidak mengalami an ugly breakup. Untuk mereka yang sudah ready untuk berpisah, dapatkan teknik berpisah cara aman eksklusif dari GUA.

Jangan berlengah untuk berpisah kerana apabila hati sudah tidak suka, sudah tidak sayang, apa pun pasangan lakukan tidak berkenan di mata anda. Samada anda sentiasa sakit hati atau anda akan abaikan sahaja dia kerana semuanya sudah jadi tidak penting bagi anda. Apabila perhubungan tawar dan hambar, siapa yang gembira? Anda pun tidak, dia pun berduka. Perhubungan perlu ditamatkan jika kebahagiaan sudah tidak ada di salah satu pihak. Masa yang diambil untuk memperbetulkan perhubungan adalah tidak berbaloi dan lebih baik digunakan sahaja masa ini untuk mencari pasangan baru yang lebih serasi. Jadi teknik pertama, jika sudah tidak serasi, jangan lengahkan perpisahan.

Untuk berpisah harus berani bersemuka dengan pasangan. Hanya pengecut yang berpisah menggunakan sms, email, telefon atau menghilangkan diri. Jumpa dia dan katakan isi hatimu, berbincanglah dengan aman dan tunjukkan kepadanya bahawa anda menghormati dirinya dan perpisahan ini perlu kerana sudah tiada keserasian dalam perhubungan lagi. Berhati-hati dengan reaksi yang mungkin anda terima daripada pasangan anda. Si dia mungkin marah, mungkin menangis, mungkin terkedu, mungkin meraung, anda tidak tahu. Walau bagaimanapun reaksi dia, anda perlu kuat untuk mempertahankan niat anda untuk berpisah dan jangan kerana beberapa butir airmata yang berlinang, hati jadi lembut dan anda menarik balik niat untuk berpisah walaupun di dalam hatimu hanya ada kasihan.

Elakkan daripada memberi isyarat bahawa jika ada jodoh, kita akan bersama juga akhirnya. Maksudnya, jangan memberi harapan ada kemungkinan untuk bersama kembali di masa akan datang. Jangan! Jika hendak putuskan perhubungan, putuskan dengan sempurna. Jangan biarkan pasangan anda cling on to something yang anda sendiri tahu tidak ada. Cantas habis, jangan tinggalkan apa-apa. Mungkin kedengaran kejam tetapi itu yang terbaik untuk anda dan dirinya.

Pastikan anda jangan menyakiti hatinya dengan meluahkan segala kekurangan yang dia paparkan di sepanjang perhubungan. Simpan sahaja itu semua. Lebih baik anda fokus kepada diri anda dan kenapa anda tidak lagi sesuai untuk berada di dalam perhubungan tersebut. Mengutuk diri dia hanya akan memburukkan keadaan dan jangan bodoh sangat untuk mengatakan bahawa anda sudah ada teman baru untuk menggantikan dia. Ini hanya akan menyebabkan anda mendapat kecederaan, paling kurang kena pukul dengan beg tangan.

Akhir sekali, dengarlah rayuannya untuk kali yang terakhir. Biarkan dia meluahkan apa perasaan yang dia rasa, kemarahannya, kesedihan, kekecewaannya. Itu hak dia untuk meluahkan rasa hatinya. Cuma, anda jangan lembut hati kerana kasihan dan menerima dia kembali walaupun hati anda sudah tiada niat untuk bersamanya lagi.

ok...try your best! and good luck! hua3~

berakhirnya coretan 75...

::disklemer::

Segala coretan yang dimuatkan dalam laman 'corat coret kehidupan' ini adalah hasil tulisan Khairil Nizam Bin Mohamad Darus. Sebarang jenis ambilan dan adaptasi dari laman ini perlulah dengan kebenaran. Beliau menulis berdasarkan pemikiran, pengetahuan dan pengalaman sendiri tanpa berniat untuk menyinggung atau mempersendakan sesiapa. Sekiranya ada yang tidak senang dengan apa yang disampaikan, harap dimaafkan. Semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan Allah S.W.T.