Pages

Coretan 86: kenapa rasa bersalah...

bermulanya coretan 86...

aku baru pulang. dari kampung. dari ladang. ladang btg. jelai, rompin, negeri sembilan. cuti pertengahan semester tamat pada hari ini. asalnya satu minggu. namun atas dasar tanggungjawab, dipendekkan menjadi setengah minggu. tidak mengapalah. asal sempat bersama mak, abah dan adik-beradik buat beberapa tika.

hari ini aku pulang tanpa rancangan. rancangan asal ingin pulang dengan menumpang kenderaan teman dari kuala lumpur. namun rancangan dipinda sehari sebelumnya. teman tidak jadi pulang bersama. lalu pilihan yang ada hanyalah pengangkutan awam. setelah berkira-kira, naik tren sajalah dari k.l ke bt gjh. itupun jika ada tiketnya. hanya bergantung pada nasib.

dari rumah ke seremban. mak abah hantarkan. dalam perjalanan singgah sebentar di ulu bendul. bukan untuk mandi air terjun, tapi untuk bersarapan pagi+makan tengahari pada jam 10. setelah itu, perjalanan diteruskan hingga ke stesen komuter seremban. pelepasan terhampir pada jam 1130. perut sakit. jam pukul 1115. sempat ni. pergi berak dulu. lepas berak, tren dah berlepas. tahi. pelepasan seterusnya jam 1200. tunggulah.

jam 12 berlepas. kurang lebih jam 1330 tiba di sentral kl. terus ke kaunter untuk membeli tiket ke bt gjh. redah kasi pecah. jika tiada tiket, perlu ke pudu mencari tiket bas. namun nasib di sebelah yang baik. tiket ada jam 1500. syukur. pusing2 stesen dulu. kebetulan elaun bulanan telah tiba. awal macam haram. takpe. boleh shopping sekejap. lalu terbeli talipinggang. konon2 talipinggang formal untuk presentation takde. so kena beli. beli rm20 je. murah. cukup la...

jam 1513 bertolak. tak tau lagi nak mintak siapa jeput di bt gjh. roger esah, belum balik. roger am, available. well done! amporlo tolong jeput. time kasih. siap bawak pergi pasar malam. servis terbaik. bagus! haha alhamdulillah selamat sampai utp.

tapi...

cuti kali ni yang paling tak puas. tak tau kenapa. masa di rumah, aku tak sabar nak balik utp. tapi bila di utp, aku rasa bersalah pula sebab berperasaan begitu masa dirumah. kalau aku tidak berperasaan begitu, mungkin aku boleh lebih enjoy di rumah. tiba-tiba rasa bersalah kat mak abah. bukannya selalu dapat jumpa. tapi bila jumpa, tak dapat happykan diorang. lepas ni entah bila dapat balik lagi. maaf mak abah...

berakhirnya coretan 86...

::disklemer::

Segala coretan yang dimuatkan dalam laman 'corat coret kehidupan' ini adalah hasil tulisan Khairil Nizam Bin Mohamad Darus. Sebarang jenis ambilan dan adaptasi dari laman ini perlulah dengan kebenaran. Beliau menulis berdasarkan pemikiran, pengetahuan dan pengalaman sendiri tanpa berniat untuk menyinggung atau mempersendakan sesiapa. Sekiranya ada yang tidak senang dengan apa yang disampaikan, harap dimaafkan. Semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan Allah S.W.T.